Visie

Samen met choreografe Elles Grzybek richtte Michael Lazic  cie M.E.S.S. op, een Antwerpse hedendaags dansgezelschap. Sinds 2007 creëerden ze vele producties met een aantal hoogtepunten zoals de samenwerking met beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck (Staging Reality), met Jef Neve (Soletude) en vele andere artiesten. Na bijna 15 jaar producties maken heeft cie M.E.S.S. maar liefst een klantenbestand van 15.000 publiek!
Naast de professionele werking heeft Lazic Kunst aan de Stroom opgericht in 2016 van waaruit hij, samen met zijn docenten, naschoolse dans&theater lessen organiseert in meer dan 12 basisscholen in Antwerpen. Daarnaast organiseert Lazic diverse artistieke vakantiekampen voor kinderen tussen 5-12j.

Berkenrijs is het huis van beweging dicht bij de natuur waar de ontwikkeling van kunsten zich ongerept laat vormen in haar meest rauwe vorm.

In Wilrijk zijn er weinig dansactiviteiten en voorstellingen en daar willen wij verandering in brengen.
Uit onze lange ervaring in dans en beweging (hedendaags, zen, Qi Kong, Butoh, relaxatie, …) willen we Berkenrijs en haar buurt kennis laten maken met alle aspecten van deze kunstvorm. En de fantastische tuin zorgt voor een extra stimulans om de band met de natuur te versterken of herontdekken.
Graag willen we ook jonge makers een platform aanbieden.

Hoe willen wij dat doen?

Groen theaterzaal
We hebben de grote zaal van 10m op 10m omgebouwd tot een dansstudio die tevens zal dienen als een performanceplaats met een kleine tribune, plaats voor 70 mensen.
Ons gezelschap cie M.E.S.S. zal daar regelmatig voorstellingen geven en tevens zal het als platform dienen voor jonge makers afgestudeerd aan de kunsthumaniora en conservatorium dans de Singel.
De zaal kijkt uit over de volledige breedte, op de grote tuin.
In een later stadium willen we de aanpalende kleinere zaal geluidsdicht maken zodat we ook residenties kunnen aanbieden tegen een voordelig tarief, afhankelijk van (hopelijk) structurele subsidies.

Bewegingsinitiatieven
De andere zalen zullen we verhuren voor yoga, Qi Kong, mediatie, en tango lessen.

Retraites
Op regelmatige basis zullen we weekendretraites geven waar iedereen aan kan deelnemen. Hiervoor zal de tuin een belangrijk aspect vormen voor de workshops. We denken aan stilte retraites, relaxatie weekenden, meditatie en Butoh workshops.

Europees Butoh centrum
Sinds het ontstaan van Butoh eind jaren ’50 in Japan, is Butoh als danstheatervorm uitgegroeid tot een wereldwijd beoefende expressie- en kunstvorm. Butoh is energie die danst. Het niet-academische idioom is daarbij anders dan men van dans verwacht. Butoh kent geen regels en vaststaande patronen en gaat uit van een innerlijke leegte. Van toeschouwers verlangt Butoh een open, dus ontvankelijke houding: energetisch, zintuiglijk, emotioneel en spiritueel. Butoh vindt het belangrijk contact te maken en te houden met onze innerlijke belevingswereld. Butoh gaat uit van een holistische mensvisie. Deze eigentijdse opvatting is gebaseerd op de inzichten uit de transpersoonlijke psychologie. Butoh sluit daarmee aan bij de behoefte van mensen zich spiritueel te ontwikkelen en zich te verbinden met de innerlijke belevingen van mens zijn. Vorm en inhoud vallen samen: body en mind worden een. Deze visie wil Butoh integraal uitdragen.

Butoh brengt je in nauw contact met de natuur en geeft je de kans om je innerlijke kracht, balans en gronding te heruitvinden of te verstevigen, wat je mee kunt nemen in je dagelijkse leven. Een perfect vaccin tegen burn-outs, depressies en mentale klachten.